Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Super Bomberman R

Za serijal koji postoji već 35 godina i ima otprilike toliko izdanja, zvuči skoro nestvarno da je poslednji nastavak Bombermana izdat još 2010. godine, i to kao ekskluziva za Xbox 360. Doduše, to je lakše objasniti kad znamo da se Hudson Soft kao tvorac čitave serije raspao 2012. godine. U međuvremenu, Konami je odlučio da spase heroja koji seje bombe i vrati ga u život igrom Super Bomberman R.

Ovo ostvarenje zapravo i nije (toliko) nova igra – nov je samo ovaj port, jer se originalno Switch izdanje pojavilo još marta 2017. godine. Ipak, kako se njime nismo bavili, predstavićemo ovaj naslov kao potpuno novu igru. Pauza od čak osam godina u teoriji i ne zvuči loše kad znamo koliko je Bomberman koncept jednostavan. U ulozi ste simpatičnog čovečuljka (ili čovečuljkice) koji baca bombe po nivoima u obliku lavirinta. Osnovni cilj je napraviti sebi prolaz, potamaniti protivnike koji vam se nađu na putu i zatim doći do izlaza. Bez obzira da li ste nov igrač ili se Bombermanu vraćate posle duge pauze, lako je zaraziti se ovim konceptom. Gejmplej je brz, ali i zahteva da uvek razmišljate korak unapred kako biste nakon postavljanja bombe imali gde da se sklonite. Na papiru to zvuči jednostavno, ali u praksi je dosta drugačije.

Singplejer nudi story mod koji se sastoji od 50 nivoa. To je ujedno i najbolji način da se upoznate ili prisetite mehanike, s obzirom na postepen rast težine. Takođe, ovde nije poenta samo da raznesete protivnike, već misije podrazumevaju i pronalaženje ključeva ili čak zaštitu civila. Nakon svakog od šest svetova očekuju vas i glavni protivnici, a dueli sa njima su zanimljivi, mada ne i teški. Uopšte, čitav kampanja ne pruža preveliki izazov, pogotovu kad praktično imate beskonačan broj života, a pogibija ne resetuje nivo. No, to je nekako u skladu sa modernim tendencijama i geslu, ,,Svi moraju da budu pobednici”. Ako biste da igra stvarno bude laka, probajte sve ovo u kooperativnom režimu. Sem toga, najviše smetaju brojne međuanimacije koju su potpuno nepotrebne u igri ovog tipa. Dobra stvar je što se one mogu prekinuti.

Suština Super Bomberman R je ipak u multiplejeru, i to lokalnom. Ovo je naslov koji podržava do čak osam igrača a zbog svoje strukture, odnosno činjenice da se sve dešava na statičnom ekranu, preglednost je i tad odlična. Najbolja stvar u vezi ovog režima je opcija “Revenge Cart”. Naime, ukoliko poginete, vaš čikica se transportuje uz ivicu nivoa, a vi možete da bacate bombe u arenu. Ukoliko se desi da nekog eliminišete na taj način, vi upadate nazad! Ovo nije lako izvesti, ali osigurava ostanete u igri skoro do kraja runde, umesto da minutima čekate novu šansu. Kažemo “skoro” jer kad počne da teče poslednji minut, ova mogućnost se odstranjuje kako bi se izbeglo da neko sa pobedi na jeftin način. Naravno, po mapi su rasute i ikone koje omogućavaju razne pogodnosti, od toga da bombe postaju razornije, preko toga da ih možete lansirati preko zida ili šutnuti. Dodatna varijabla su specijalni likovi inspirisani Konamijevim serijalima poput Castlevanije ili Silent Hilla, a i oni imaju specijalne mogućnosti. Njih ipak treba otključati ingejm monetom, koje na sreću ima dovoljno. Spomenimo i postojanje Grand Prix moda, gde se igrači dele u timove, ali je sve nekako zbrzano i ne ostavlja baš sjajan utisak.

Sa tehničke strane igra je sasvim korektna, ali sem veće rezolucije, nema bogzna kakvih unapređenja u odnosu na verziju za Switch. Ipak, nijedna Bomberman igra nikad nije postavljala grafičke standarde niti se to očekuje od naslova ovog tipa.

Duga pauza je uslovila da se uželimo Bombermana ali i podsetimo koliko je ovo fantastična igra kad se okupi društvo. Inovirati ovako jednostavnu formulu nije lako, ali Super Bomberman R deluje dovoljno sveže da ga vredi nabaviti odmah ili makar staviti na spisak želja za budućnost.

Bombastična cena

Kad se pojavio na početku prodaje Switch konzole, Super Bomberman R naišao je na prilično zgražavanje publike, s obzirom da se distribuirao po ceni AAA naslova, što je sa pravom tumačeno kao čist bezoborazluk. Izdavač kao da ništa nije naučio iz svega toga, pa je i za ovo reizdanje ponovio istu grešku. Naravno, usledili su burni protesti igrača pa je cena već posle par dana snižena sa 40 na razumnijih 30 evra. Svakako dobra odluka, ali je pitanje zašto Konami nije ništa naučio iz sopstvenih grešaka.

Ukratko

Super Bomberman R

Za serijal koji postoji već 35 godina i ima otprilike toliko izdanja, zvuči skoro nestvarno da je poslednji nastavak Bombermana izdat još 2010. godine, i to kao ekskluziva za Xbox 360. Doduše, to je lakše objasniti kad znamo da se Hudson Soft kao tvo
7
Zanimljivo
Izvođenje
7.0
10
Vizuelne karakteristike
8.0
10
Zvuk
6.5
10
7.5
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!