Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Tennis World Tour

Pojedinim članovima naše redakcije se dešavalo da po nekoliko godina ne kroče nogom u bazen ili more, ili da isto toliko vremena ne sednu na bicikl. Ipak, vožnju na dva točka i plivanje je nemoguće zaboraviti, ma koliko dugu pauzu napravite, a nadali smo se da isto važi i za autorski tim koji stoji iza Tennis World Tour. Ipak, biće da smo bili preterani optimisti.

Naime, iza ovog naslova stoji novoformirani Breakpoint Studios, sastavljen od nekadašnjih članova 2KCzech. Ovaj razvojni tim imao je iza sebe niz odličnih teniskih simulacija, a Top Spin 4 je do danas ostao nedodirljiv kad je reč o realističnosti. Međutim, vremena su se promenila, a 2K ne samo da je rasformirao svoje češko odeljenje već je i digao ruke od belog sporta. S obzirom da mu konkurenciju čini samo očajni AO Tennis, činilo se da će Tennis World Tour bez problema zasesti na tron.

I zaista, dok smo gledali prve demoe za ovu igru, činilo se da je sve na svom mestu. Gejmplej je u svojoj osnovi sačuvan, s obzirom da je tajming neverovatno važan. Snaga i izbor udarca zato ne znače mnogo ukoliko zamahnete u pogrešnom momentu, jer to često vodi lopticu tamo gde to niste želeli. Uz vrlo raznovrstan izbor udaraca i mogućnost da se po želji “izvlačite” na forhend ili bekhend stranu, sve zaista deluje odlično. Međutim, postoji veliki problem – ovo uopšte ne funkcioniše u praksi! Igranje Tennis World Toura često podseća na rulet, jer niste sigurni gde će loptica završiti. U početku smo krajnje čudne udarce i promašivanje lopte pripisivali tome što smo zarđali, ali nakon nekoliko sati, lako se uviđa da nije problem u tome. Treniranje živaca nije nešto što se dešava par puta u toku meča – to je često i odlučujući faktor.

Nemoć i očajanje su ono što ćete osetiti kad vaš igrač jednostavno odustane od pokušaja da uzvrati udarac, iako se činilo da je to sasvim izvodljivo. U tim momentima igra vam jednostavno oduzme kontrolu, pa vremenom stalno bivate u strahu da li će vam se to desiti ili ne. Čak i da do neke loptice zaista ne možemo da dođemo, zašto igra mora tako brutalno da se ponaša? Drugi nerešiv problem predstavljaju udarci. Najbizarnije situacije podrazumevaju da vaš igrač odigra slajs iako ste tražili top spin ili da lopticu pošaljete na suprotan kraj terena u odnosu na zadatu komandu! Moramo napomenuti da je igra već dobila nekoliko pečeva (u momentu dok mi radimo ovaj opis, aktuelna je verzija 1.03), ali poboljšanja uopšte nisu vidljiva.

Kad sve ovo znate, teško je da ćete biti ohrabreni da započnete karijeru. Ona je osmišljena dosta dobro – startujete sa pozicije broj sto i lagano gradite svoj put ka vrhu. To naravno neće biti lako, jer prethodno treba proći kroz brojne treninge, levelovati svog igrača i zaraditi dovoljno novca za kvalitetniju opremu. Svakog meseca možete birati želite li treninge, egzibicione mečeve ili učešće na turnirima, a ponekad se morate odlučiti i za odmor kako biste povratili izgubljenu energiju. RPG elementi čine ovo iskustvo zanimljivim, ali kao što pretpostavljate, sve to traje samo do izlaska na teren. Nažalost, ovo je i jedino što igra na startu prodaje nudi – obećani onlajn još nije u funkciji, a potpuno je bizaran podatak da nema ni dubl mečeva, koji će takođe biti dodati naknadno.

Top Spin 4 je izašao još 2011. godine i čak ni za svoje vreme nije predstavljao naročito lepu igru. Sedam godina kasnije, Tennis World Tour izgleda kao da je rađen u istom endžinu, samo sa kvalitetnijim teksturama. Neverovatno je ne samo koliko generički teniseri liče jedni na druge, već i koliko njihova lica deluje neprirodno. Uostalom, pogledajte sliku ispod – naša prva protivnica u karijeri izgleda isto kao i teniserka koju smo kreirali!

Prave zvezde naravno stoje daleko bolje, ali i to nije ni približno na nivou drugih sportskih igara. Caroline Wozniacki je najgore prošla – mi je definitivno ne bismo prepoznali. Kad već spominjemo imena, njih i nema puno. Tu su još Roger Federer, Alexander Zverev, Garbine Muguruza, John Isner, Angelique Kerber ili Gael Monfils. Oprostićemo vam ako od Eliasa Ymera, Michaela Mmoha ili Taylor Fritza pomislite da je reč o izmišljenim teniserima, s obzirom da su oni potpuno nepoznati široj javnosti. Dakle, ništa od Đokovića, Nadala, Murraya, sestara Williams, Sharapove i drugih najvećih zvezda, a autori se nadaju da će to možda biti ispravljeno u budućnosti. Bonus predstavljaju Andre Agassi i John McEnroe koji nisu ni dostupni u osnovnoj verziji igre. Naravno, nijedan turnir nije licenciran, ali barem postoje oni koji podsećaju na prave grend slemove.

Spomenuti McEnroe angažovan je i kao komentator, ali pored njega, čak i dvojac iz Pro Evolution Soccera deluje informativno i zabavno. Potpuno je neshvatljivo da John sve vreme vrti u krug bukvalno nekoliko prostih rečenica, često ih ponavljajući iz poena u poen. U skladu sa tim je i anemična publika koja kao da je silom naterana da dođe na meč. Kad imamo u vidu izjavu čelnika distributera, BigBen Interactivea da je ovaj naslov bio završen samo 20% na par nedelja do izlaska, stvari postaju malo jasnije. Otvoreno priznanje da je to urađeno jer je unapred prodato 500.000 primeraka prodavnicama širom sveta stvari čini još gorim.

Mnogi će se tešiti time da je sve češća pojava se igre u skroz nezavršenoj formi pojave na tržištu, a da se onda mesecima, pa i godinama krpe i dostižu izvanredan kvalitet. Primeri Street Fightera V ili Drivecluba su nam u svežem sećanju, ali teško je poverovati da će Tennis World Tour uspeti da izvede sličan podvig. Zato, teška srca moramo reći da je ovo veliki promašaj – ako vam je baš do tenisa, vratite se Top Spinu 4, ranim Virtua Tennis naslovima ili čak večnom klasiku, Super Tennisu za SNES.

Autor: Vladimir Dolapčev

Igru nam je poslao BigBen Interactive, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti.

Ukratko

Tennis World Tour

Pojedinim članovima naše redakcije se dešavalo da po nekoliko godina ne kroče nogom u bazen ili more, ili da isto toliko vremena ne sednu na bicikl. Ipak, vožnju na dva točka i plivanje je nemoguće zaboraviti, ma koliko dugu pauzu napravite, a nadali
4
Loše
Izvođenje
4.0
10
Vizuelne karakteristike
3.0
10
Zvuk
5.0
10
2.0
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!