Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Lost Sphear

Pre nekoliko godina Square Enix osnovao je maleni razvojni tim Tokyo RPG Factory koji je dobio zadatak da kreira JRPG naslove po ugledu na neka od najpoznatijih ostvarenja u ovom žanru. Njihov prvi pokušaj bio je I Am Setsuna, simpatična igra dizajniran u fazonu legendi kao što su Chrono Trigger ili prve Final Fantasy igre. Ovih dana stigao nam je i Lost Sphear koji deli iste probleme kao i njegov prethodnik.

Lost Sphear smešta igrača u svet koji polako iščezava, a glavni protagonista igre Kanata poseduje sposobnost da to ispravi. Kako se odmah otkriva, on može da oživi uspomene na svet koji je nestao. Igra će zato pratiti njegov put ka odgovoru zašto baš on poseduje sposobnost da spasi svet. Priča je uspela da nas odmah zaintrigira, ali smo usput često nailazili na predvidljive obrte kao i na suvoparne dijaloge. Ipak, pri kraju radnja postaje zanimljivija, zbog čega se stvara znatno bolji utisak. Dakle, ovde stiže prva pohvala za Tokyo RPG Factory jer izgleda da je studio ovog puta poradio više na priči u odnosu na svoju prvu igru.

Lost Sphear

Izvođenje sa druge strane deluje dosta slično uz poneko poboljšanje. I Lost Sphear je potezna RPG igra i koristi ATB sistem iz prethodnika, ali igrač ovog puta može da pomera slobodno likove pre svakog poteza. Pozicija junaka na bojnom polju je važna jer se pravilnim raspored mogu zadati kobniji zajednički udarci ili mogu da se ciljaju određene protivničke jedinice.

Kada igra malo odmakne, junaci mogu da obuku i specijalna robotizovana odela, Vulcosuits, koja predstavljaju njihovu jaču formu, ali naravno ne mogu da se neograničeno upotrebljavaju. Naravno, ne treba ni pomenuti da je njihova primena u pravom momentu često odlučujuća u okršajima.

Lost Sphear

Lost Sphear igračima daje detaljan izbor specijalnih sposobnosti i ovde apsolutno briljira. Kako bi lakše i brže razvili likove, igrači će morati da istražuju svet i skupljaju ,,uspomene” koje posle mogu da zamene za specijalne napade i bonuse za junake. Ovaj segment će predstavljati uživanje za svakog ljubitelja JRPG žanra, ali se bojimo da će njima to biti i problem. Naime, iskusniji igrači će moći da predvide na koji način trebaju da razvijaju glavne junake, zbog čega će njima Lost Sphear verovatno biti prelak. Igra postaje nezgodna tek u svojoj poslednjoj deonici, a do tad verovatno može da dosadi zbog nedostatka izazova.

Najveći problem pak je to što ovom naslovu nedostaje svežih ideja. Pod ovim mislimo na to što Lost Sphear ima gomilu recikliranog i već viđenog sadžaja, ali i na činjenicu da se autori nisu previše zainteresovali da unesu novine u mehaniku koja je nastala pre više od dvadeset godina.

Čak i u vizuelnom aspektu igra ponavlja istu filozofiju jer se kroz igru prečesto koriste ista okruženja i elementi. Bez obzira na to što igra deluje simpatično, odaje se utisak kao da je na njoj radilo tri osobe, a ne ceo razvojni tim.

Mada nismo u potpunosti zadovoljni najnovijom igrom Tokyo RPG Factory-ja, imamo optimističan utisak da ovaj razvojni tim ide u pravom smeru. Pa iako za Lost Sphear moramo da kažemo da će se verovatno dopasti samo najvećim ljubiteljima JRPG žanra, naredna igra bi mogla da postigne veći uspeh. Svakako, to će možda biti i poslednja šansa za ovaj razvojni tim.

Igru nam je poslao Square Enix i ComputerLand, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti

Ukratko

Lost Sphear

Pre nekoliko godina Square Enix osnovao je maleni razvojni tim Tokyo RPG Factory koji je dobio zadatak da kreira JRPG naslove po ugledu na neka od najpoznatijih ostvarenja u ovom žanru. Njihov prvi pokušaj bio je I Am Setsuna, simpatična igra dizajni
6.8
Zanimljivo
Izvođenje
6.8
10
Vizuelne karakteristike
6.7
10
Zvuk
7.3
10
7.7
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!