Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Destiny 2

Prvi Destiny po objektivnim merilima može da se oceni kao uspešan prelazak razvojnog tima Bungie na novi projekat nakon dugog niza godina rada na Halo serijalu. Mada ovaj naslov možda u prvi mah nije uspeo da zabeleži onakav uspeh kakav je bio očekivan, jer i sam nije bio savršen, on je uspeo da okupi igrače koji su sa velikim nestrpljenjem čekali nastavak. Nakon dva beta testa, Destiny 2 je početkom septembra stigao na PlayStation 4 i Xbox One igračke konzole, a ovih dana konačno stigao i u verziji za PC. Kako ne marimo previše na kojem sistemu igramo igre, Destiny 2 smo dosta dugo igrali na PlayStation 4 konzoli, a utiske smo sumirali nakon što smo isprobali i PC izdanje.

Destiny 2 se direktno nastavlja na poslednju ekspanziju prethodnika gde, Cabal, tačnije Red Legion napada poslednje utočište ljudske rase i dobrim delom uspeva da razori grad, pa i kulu Guardian-a. Već od prvog momenta postaje jasno da će se priča ovog puta vrteti oko organizacije pobune i velike bitke kojom bi se proterao novi okupator. Ovakva radnja nema samo za cilj da osveži serijal sa novom perspektivom, već i da da priliku novim igračima da se upoznaju sa Destiny pričom. Ovo može biti jako važno za PC igrače koji nisu imali priliku da odigraju prethodnika.

Destiny 2

Bungie i Activision uložili su dosta truda kako bi ispričali radnju Destiny-ja, a to se najbolje može shvatiti već kada se pogleda lista zvezda koje su angažovane. Svoje glasove pozajmljuje Firefly dvojac Nathan Fillion i Gina Torres, zatim Lennie James (The Walking Dead), Lance Reddick (The Wire), kao i naravno Nolan North (Uncharted). Čak i kada se izuzme visokobudžetna produkcija, mora se primetiti da je priča naglašenija kroz igru, pa i interesantnija nego u prethodniku. Negativcima je na primer data velika ,,minutaža” čime su produbljeni njihovi motivi, kao i odnosi.

Destiny 2 je MMOFPS naslov koji bi, ukoliko niste igrali prethodnika, najlakše mogao da se opiše kao Diablo III iz prvog lica. Na raspolaganju je više modova igre od kojih kampanja deluje kao najvažnija. Osnovni mod igre je i odlično mesto za započinjanje putovanja kroz Destiny 2, a ono se može igrati solo, kao i coop sa drugim igračima, što se otključava nakon uvodnih taktova igre.

Destiny 2

Bez otkrivanja previše detalja možemo da kažemo da je kampanja lagana i da neće namučiti igrače. Ovakav utisak se najviše stiče zbog priglupih protivnika koji često ne vide glavnog junaka ili koriste lošu taktiku kako bi ga eleminisali. Samim tim borba iz daljine gotovo uvek garantuje da će igrač proći bez većih oštećenja, ali se situacija dramatično pogoršava kada se on približi protivnicima. Na ovaj način, gejmeri željni adrenalinske akcije imaju jednostavnu formulu za uzbuđenje, koje će Destiny 2 ipak uspeti da im priredi.

Akcija se uglavnom svodi na usklađivanje opreme sa protivnicima protiv kojih se igrači bore, što znači da pojedine puške poseduju elemental karakteristike koje će sa lakoćom dezintegrisati protivnički oklop.

Jurcanje za boljom opremom je pola zabave u Destiny 2, a na raspolaganju će zaista biti dosta opreme koja može da se osvoji. Mada selekcijom oklopa nismo prezadovoljni, dizajn oružja je uglavnom odličan, uz svega par izuzetaka. Naravno bitnu ulogu u okršajima igraju specijalni potezi koji se određuju izborom klase i podklase Guardian-a. Na mapi, gde je navigacija unapređena u odnosu na prethodnika, se pored glavnih misija nalaze i sporedni zadaci, a za lagano kompletiranje priče treba oko desetak sati igre.

Destiny 2

Osim kampanje, igrači mogu da isprobaju PvE i PvP modove koji se nalaze u igri. Strike misije nude veći izazov u odnosu na ono u kampanji, a tu su i Countdown i Cruciable režimi igre. Leviathan Raid prvi je veliki raid koji je objavljen nekoliko nedelja nakon izlaska igre. Ovaj režim igre pokazao se kao priča za sebe u odnosu na ostatak onoga što pruža Destiny 2. Leviathan nudi veliki izazov za igrače i zahteva dobru koordinaciju celog tima, što je kod nas izazvalo pozitivnu reakciju.

Velika prašina se digla oko mikrotransakcija u igri koje su tradicionalno, sa razlogom, nepopularne kod igrača. Na žalost i ovde je to slučaj jer iako uz pomoć pravih para navodno igrači ne mogu da kupe ništa što ne bi dobili igranjem, deo sadržaja kao što su farbe za opremu, može da se ,,potroši”. Na ovaj način autori teraju igrače da upotrebe pravi novac, kako bi oblikovali izgled svog junaka. Poprilično glupav način da se izvlači novac, ali verovatno većini neće preterano zasmetati.

Nastavak je doneo brojna poboljšanja i na grafičkom planu. Uvodni delovi igre odmah su uspeli da izmame osmeh na našem licu, a naredne sekcije su samo potvrdile da Destiny 2 izgleda fenomenalno. Počev od odličnog dizajna predela, jer igra ima sve od ruralnih predela do urbanih beton+čelik okruženja, preko modela likova pa sve do specijalnih efekata, ovaj naslov je baš onakav kao što smo i očekivali.

Destiny 2

Na konzolama igra radi u 1080p/30fps, što je bilo očekivano, ali smo primetili i neke padove u frejmrejtu u pojedinim scenama. Ovde ostaje nejasno da li se radi o nestabilnoj konekciji ka serverima ili o nivou detalja, mada sve naginje ka ovom drugom jer igrači prijavljuju da PS4 Pro verzija, pored 4K rezolucije, radi i bolje. Oni sa druge strane moraju da se bore sa pucanjem igre i drugim tehničkim problemima koje je Bungie tek naknadno ispravio.

PC verzija – Zabava bez granica

Mesec i po dana nakon premijere igre na konzolama PC igrači su dobili možda i najbolju verziju Destiny 2. Bungie je za ovo vreme ispeglao većinu najvećih tehničkih propusta i sve to upakovao u izdanje koje ima 4K i 21:9 rezoluciju, podešavanje FOV, kao i podršku za igranje na tri monitora za maksimalno uživanje u igri. Pored neograničenog frejmrejta i odlične optimizacije igre (koja je već i u beti super šljakala), HDR dođe samo kao dodatni bonus. Na kraju, PC igrači na raspolaganju imaju miš + tastatura kombo znatno olakšava igru, ali je tu i podrška za kontrolere. Posle svega rečenog mislimo da nije teško zaključiti da preporučujemo da kupite PC verziju, jer ona nudi najkompletnije iskustvo koje nudi Destiny 2.

Bez sumnje, bez obzira u kojoj formi smo igrali Destiny 2, on je uspeo da nas zadivi. O kvalitetu zvuka smo već pričali na početku teksta, tako da ovde možemo samo da dodamo da muzičke kompozicije i efekti upotpunjuju odličnu glasovnu glumu, te da naslov u ovoj komponenti zaslužuje najvišu ocenu.

Destiny 2 je po svim merilima fantastično ostvarenje koje ne biste smeli da propustite. Igra nudi količinu sadržaja nalik na najbolje MMO igre čime sigurno ne može brzo da dosadi, a istovremeno je i pristupačna novajlijama koji po prvi put uplovljavaju u Destiny svet.

Igru nam je poslao Activision, ali to nije uticalo na našu konačnu ocenu u skladu sa našom politikom o objektivnosti. Opis koji smo napisali za konzolnu verziju smo naknadno dopunili sa utiscima nakon igranja PC verzije.

Ukratko

Destiny 2

Prvi Destiny po objektivnim merilima može da se oceni kao uspešan prelazak razvojnog tima Bungie na novi projekat nakon dugog niza godina rada na Halo serijalu. Mada ovaj naslov možda u prvi mah nije uspeo da zabeleži onakav uspeh kakav je bio očekiv
8.6
Ne propuštati!
Izvođenje
8.6
10
Vizuelne karakteristike
8.5
10
Zvuk
9.4
10
9.6
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!