Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Middle-earth: Shadow of War

Middle-earth: Shadow of Mordor uspeo je pre tri godine da prijatno iznenadi igrače koji su od njega očekivali da će biti samo bleda kopija Assassin’s Creed serijala. Da ne bi bili optuženi kako koriste slavno ime Gospodara Prstenova kako bi zaradili lak novac, ekipa u Monolith Productions razvila je Nemesis sistem koji je podjednako predstavljao veliko osveženje u žanru kao i igračkoj industriji. Igra je imala svojih mana, ali je i pored toga uspela da oduševi igračku populaciju i osvoji brojne nagrade. Zbog toga ne čudi to što smo nedavno dobili priliku da odigramo nastavak, Shadow of War.

Igra se direktno nastavlja na prethodnika, mada možda i ne morate da ga odigrate ako do sada niste imali priliku. Glavni akteri radnje su rendžer Talion koji je zaposednut duhom Celebrimbora, a njih dvojica na početku igre kuju pa odmah potom i gube novi prsten. Njihov zadatak i u ovoj igri će biti da spreče Saurona i preuzmu kontrolu nad Mordorom. Na tom putu oni će se udružiti sa brojnim novim likovima i proći kroz neke uzbudljive avanture. Radnja je naglašenija nego ranije jer je ovog puta napisano više linija dijaloga, pa će napredovanje pratiti veći broj među-animacija nego u prethodniku. Ipak, priča retko kad doživljava epske momente kakve smo navikli da vidimo u Središnjoj zemlji, zbog čega se stvara utisak da je ona samo tu da isprati gameplay.

Middle-earth Shadow of War

Na svu sreću gameplay je doživeo brojna unapređenja u odnosu na Shadow of Mordor što ga čini dovoljno zabavnim da lako natera igrača da zaboravi na priču. Nastavak deluje veće u odnosu na prvu igru u svim segmentima. Na primer, glavni junaci će na svom putu proći kroz pet različitih zona, naspram samo dve iz prethodnog naslova i tu će sresti stare i neke nove protivnike.

Unapređenja su stigle i u druge segmente igre. Pa tako, pentranje i borbe su doživele sitnije izmene koje su najviše napravljane da bi se ispravile greške od ranije. Okršaji se i dalje svode na pravovremene kombo udarce uz po neki quick time, ali deluju i malo teže nego ranije. Ovde ne mislimo samo na situacije kada Taliona okruži veliki broj protivnika, već i na to da se tokom najvećeg dela singlplejer kampanje igrači neće osećati znatno jačim od svojih protivnika.

Talion će na svom putu naučiti neke nove trikove, a sistem za unapređivanje oružja i sposobnosti je robusniji nego ranije. On je promenjen do te mere da će se pojedinim igračima verovatno učiniti i kao previše kompleksan, jer svaki apgrejt sa sobom donosi niz sitnih efekata. Samim tim planiranje i selekcija često može da oduzme dosta vremena.

Nemesis sistem je pak dobio velika pojačanja u vidu novih tipova protivnika, kao i osvajanja utvrđenja. Uruk vojskovođe i opet oduševljavaju svojim specifičnim karakterom koji varira od manijakalnih psihopata, pa sve do komičnih kreatura koji će bacati pošalice i u svojim poslednjim momentima. Za njih se mora priznati da su raznovrsni, pa verujemo da većina igrača tokom svog prelaska neće uspeti da sretne sve Uruke koje je Monolith napravio.

Middle-earth Shadow of War

Osvajanje tvrđava je zamenilo jednostavne borbe sa Warchief vojskovođama, pa sada glavni junak kada preuzme kontrolu nad njihovim potičinjenima mora i da ih povede u veliki juriš na neprijateljsko uporište. Na kraju bitke tu je uvek i boss battle sa komandantom, nakon čega se dobijaju ključevi utvrđenja. Tada ostaje samo da se odbijaju protivnički napadi koje će upućivati drugi igrači kroz novi multiplejer mod.

Igračka javnost sasula je drvlje i kamenje po Warner Bros.-u i Monolith-u zbog uvođenja mikrotransakcija u Shadow of War, ali mi smatramo da razloga za brigu nema. Pravim novcem mogu da se kupe stvari koje se stiču običnim igranjem i tu su samo da ubrzaju stvari. Za razliku od NBA 2K18, mikrotransakcije ovde ne skraćuju previše igranje i što je još bitnije, ne dolazi kao zamena za naporno grindanje. Nama je igra retko kad bila dosadna, a situacije u kojim bismo poželeli da preskočimo neku stepenicu bile su još ređe. Dakle, savet je da potpuno ignorišete mikrotransakcije jer bi u suprotnom plaćali da uskratite sebi uživanje u ovom naslovu.

Middle-earth Shadow of War

Dizajn Shadow of War-a zaslužuje pozitivnu ocenu, jer su svih pet regiona različiti i variraju od snežnih predela do usijanog vulkana. Baš kao i u prethodnoj igri nisu svi dostupni na samom početku igre, ali će biti potrebno manje vremena da se pobegne iz prve zone. Grafička poboljšanja su očigledna i kod modela likova, bilo po pitanju opreme koje nose ili njihovih izraza lica i animacije. Primetili smo i neke tehničke propuste, tako da ne funkcioniše baš sve savršeno, ali srećom to ne remeti igru previše.

Nizom sitnijih i krupnijih poboljšanja Shadow of War uspeo je da nadogradi ono što je bilo postavljeno u Shadow of Mordor. Ovo ostvarenje možda nije donelo onoliko inovacija koliko smo očekivali, ali to nas nije omelo da se odlično zabavimo uz igru. Ostaje samo da se vidi da li će ovaj naslov ponoviti uspeh svog prethodnika, ali nam se već sad deluje kao da ima boljih kandidata za igru godine.

Ukratko

Middle-earth: Shadow of War

Middle-earth: Shadow of Mordor uspeo je pre tri godine da prijatno iznenadi igrače koji su od njega očekivali da će biti samo bleda kopija Assassin’s Creed serijala. Da ne bi bili optuženi kako koriste slavno ime Gospodara Prstenova kako bi zaradili
8.2
Ne propuštati!
Izvođenje
8.2
10
Vizuelne karakteristike
8.5
10
Zvuk
9.1
10
9.2
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!