Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

FIFA 18

Jesen već tradicionalno označava početak nove sportske sezone. Nakon američkog fudbala, simulacija košarke i hokeja, red je došao i na fudbalske igre. Pro Evolution Soccer 2018 ušao je snažno u okršaj pa smo sa nestrpljenjem čekali da vidimo šta FIFA 18 donosi i koju fudbalsku simulaciju ćemo odabrati ove godine.

FIFA serijal ove godine se fokusirao na izmene na terenu, ali su dorađeni svi ostali segmenti igre. Uz prve najave razvojni tim hvalio se novom saradnjom sa trenutno najboljim fudbalerom sveta Kristijano Ronaldom (Cristiano Ronaldo), koji je snimao nove pokrete za potrebe igre. I zaista, primećuje se da su pokreti fudbalera ove godine realističniji, bilo prilikom driblinga, trčanja ili šutiranja. Što se pak razlika na terenu tiče, deluje kao da su tek najveći fudbaleri dobili svoj set animacija zbog kog deluju drugačije na terenu, dok je situacija kod ostalih igrača ostala nepromenjena.

FIFA 18

Zbog promena u driblinzima ove godine kao da je stavljen naglasak na vođenje lopte koji češće daje pozitivne rezultate nego dobro isplaniran napad i precizna dodavanja. Fudbaleri se guraju više nego ranije, a najbolji fudbaleri često skoro po automatizmu mogu da se oslobode odbrane i pohitaju ka golu. Imajući to u vidu, golove smo najčešće uspevali da postignemo baš na ovaj način, kao i pravovremenim dodavanjem. Baš iz ovih razloga igranje odbrane ove godine je znanto teže nego ranije i  zahteva dosta učenja.

Jedna od zanimljivijih novina u igri je opcija za brzo menjanje igrača pomoću RT/R2 tastera. Tri izmene mogu unapred da se odrede, što toplo savetujemo jer automatska preporuka često nije baš najbolja. Malu zamerku imamo na to što je komanda postavljena na taster koji služi za sprint, zbog čega malom nepažnjom može slučajno da se aktivira. Sa druge strane, ova novina je namenjena kako bi se zadržao tempo utakmice, što ona uspešno postiže.

FIFA 18

Svi modovi igre su dobili neke zanimljive novine. Fokus je i ove godine bio na The Journey režim i povratak Alex Huntera koji je doneo sledeću epizodu i karijeri mladog engleskog fudbalera. Sam mod ima neke dobrodošle novine kao mogućnost prelaska u novi klub van Premijer lige, ali i dalje ostaje nejasno čemu služe dijalozi koji imaju malo efekta na priču.

Career mod dobio je unapređenje transfera u obliku posebne mini igre u kojoj se pregovara sa određenim igračem. Suštinski ova opcija nije preterano unapređena, ali je sad kada se vide igrači malo zanimljivije pregovarati u odnosu na dosadašnje prepucavanje putem tekstualnih ponuda. Ostatak ovog režima ostao je nepromenjen, što je šteta, jer ovde EA Sports možda ima i najviše prostora da unapredi igru.

FIFA 18

Jasno je i zašto razvojni tim ne posvećuje dužnu pažnju karijeri, jer je poslednjih godina FIFA Ultimate Team ono što prodaje igru i puni budžet kompanije. FUT je u FIFA 18 dobio novi režim igre “Squad Battles” gde igrači mogu da igraju singlplejer utakmice protiv timova koje su sklopili drugi gejmeri širom sveta. Svi oni koji ne žele da se nerviraju u onlajn multiplejer okršajima možda će baš ovde provoditi najviše svog vremena, jer su nagrade koje donosi Squad Battles veoma vredne i uz malo truda svake nedelje može da se osvoji pristojna količina novca i paketića.

Ultimate Team dobio je Daily i Weekly misije, koje nagrađuju igrače ako urade neki od zadataka poput postizanja više od dva gola u meču i slično, što takođe olakšava sastavljanje dobrog tima, pa i skupljanje kartica za zanimljivi Squad Building Challenge koji je predstavljen prošle godine.

Dodatak legendarnih fudbalera u igru doduše deluje kao interesantna, ali ne preterano važna novina, jer verujemo da će mali broj igrača uspeti da nabavi ove kartice bez trošenja poprilične sume pravih para. Ipak, tim u kojem se pored najvećih igrača današnjice nalaze Maradona, Van Basten ili Maldini definitivno će ostaviti bez daha sve one koji favorizuju fantasy FIFA 18 režim igre.

FIFA 18

O prezentaciji igre možemo da kažemo jako malo stvari koje ne očekujete. Lica fudbalera deluju malo bolje nego ranije, kao i modeli, a najviše se izdvajaju nove animacije driblinga koje deluju spektakularno. Osim toga, grafički prikaz je najvećim delom ostao identičan kao ranije. Zvučnu podlogu još jednom predvodi poznati komentatorski dvojac, kao i playlista alternativnih muzičkih izvođača. Stadioni kao i do sad realistično prenose atmosferu lige u kojoj se nalaze što još jednom pojačava kompletan utisak.

FIFA 18 predstavlja napredak u odnosu na prethodno izdanje, ali verovatno ne onakav kakav je većina igrača očekivala… Ili možda jeste obzirom na to kako se svake godine doteruju sitnice bez velikih suštinskih promena. Bilo kako bilo, nova fudbalska simulacija EA Sports vredna je nabavke, pogotovo ako ste preskočili prošlogodišnje ostvarenje.

Ukratko

FIFA 18

Jesen već tradicionalno označava početak nove sportske sezone. Nakon američkog fudbala, simulacija košarke i hokeja, red je došao i na fudbalske igre. Pro Evolution Soccer 2018 ušao je snažno u okršaj pa smo sa nestrpljenjem čekali da vidimo šta FIFA
8.7
Ne propuštati!
Izvođenje
8.7
10
Vizuelne karakteristike
8.6
10
Zvuk
8.9
10
8.8
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!