Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Nex Machina

Razvojni studio Housemarque, autori naslova kao što su Alienation, Stardust, Dead Nationa i Resogun opet su uspeli da nas pozitivno iznenade još jednom odličnom pucačkom igrom. Nex Machina je naslov rađen u maniru starih arkadnih igara, gde se više cene brzi refleksi nego mozganje, što nam se učinilo kao idealna kombinacija za vrele letnje dane.

Priča Nex Machina je veoma jednostavna i može se opisati u jednoj rečenici, tako da vam sve odmah bude jasno. Igrač se nalazi u ulozi usamljenog heroja koji za cilj ima da odbrani ljudski rod od invazije smrtonosnih robota. To je to – ne treba očekivati ništa posebno, ali mislimo da bi nam bilo u redu i da je priča u potpunosti izbačena.

Nex Machina

Po svojoj definicijio ovaj naslov je “twin stick” pucačina, a poređenje sa retro klasicima se prirodno nameće. Kao najveći “krivac” za to je dizajner igre Harry Krueger, koji se proslavio u ovom žanru (Robotron 2048 kao najbolji primer), ali je razvojni tim Housemarque takođe iskoristio znanje koje je stekao pri izradi Resogun-a.

Dakle, igrač će se kretati od nivoa do nivoa (koji su jedna mala celina, poput čuvenih “soba”) i pokušavati da eleminiše talase neprijatelja izbegavajući kišu projektila. Usput će glavni junak morati da spašava druge ljude, a moćiće i da skuplja apgrejde oružja.

Nex Machina

Akcija je ultra brza, a smrt nastupa ukoliko samo jedan metak pogodi glavnog junaka ili on naleti na nekog od protivnika. Ipak, težina igre ne leži samo u činjenici da igrača čeka armija neprijatelja, već to što oni koriste različitu taktiku kako bi eleminisali junaka. Neki od njih srljaju napred, dok drugi ispucavaju rafale. Sa druge strane, glavni lik ima specijalne poteze kao što su “dash” kojim može brzo da pobegne u jednu stranu.

Nex Machina je veoma kratak, ali poseduje neverovatan “replay value”, tj. zabavan je (bolje je reći – zarazan) prilikom narednih prelazaka. Kao glavni motiv tu su top liste gde može da se jurca za najboljim skorom, a na raspolaganju je i kooperativni oflajn režim za do dva igrača.

Nex Machina

Mada igra ne predstavlja tehničko savršenstvo, ono oduševljava svojim dizajnom. Spoj retro i modernih grafičkih rešenja upotpunjen je odličnim specijalnim efektima, a naročito zanimljivo deluje to što su autori odlučili da obeleže sve protivnike jasnim bojama kako bi se olakšalo snalaženje u često haotičnim scenama. Muzička podloga je još jedan veliki plus za Nex Machina, jer osim što se savršeno uklapaju u igru, kompozicije se toliko dobre da ćete ih verovatno slušati i dok ne napucavate robote.

Nex Machina je ostvarenje koje pruža mnogo više nego što to deluje na prvi pogled i smatramo da mora da se nađe na vašoj listi za isprobavanje.

Ukratko

Nex Machina

Razvojni studio Housemarque, autori naslova kao što su Alienation, Stardust, Dead Nationa i Resogun opet su uspeli da nas pozitivno iznenade još jednom odličnom pucačkom igrom. Nex Machina je naslov rađen u maniru starih arkadnih igara, gde se više c
8.6
Ne propuštati!
Izvođenje
8.6
10
Vizuelne karakteristike
8.6
10
Zvuk
8.3
10
9.3
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!