Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Dirt 4

Dirt Rally je predstavljao pravi melem za naše kontrolere i volane, nakon što je Codemasters pre toga uspeo da nas uspava arkadnim prethodnicima. Prava reli simulacija koju smo predugo čekali ovih dana dobila je naslednika kakvog zaslužuje.

Dirt 4 u stvari može da se shvati kao fuzija svih prethodnih igara, jer nudi pravo reli iskustvo, koje je sa druge strane pristupačnije igračima od vožnje koju nam je Codemasters ponudio 2015. godine. Na raspolaganju su dva moda vožnje, simulacija i “gejmer” koje jasno govore kome su namenjene. Kao simulacija Dirt 4 je sličniji svom prethodniku i namenjena je veteranima, dok je drugi mod arkadnijeg karaktera i više nalikuje Dirt trojci ili ranijim vožnjama u serijalu. To znači da vozila aktivnije reaguju na kontrole uz uključena pomagala čime predstavlja prijatnije iskustvo. Jednom kada se igrač navikne na igru, može da se prebaci na “simulation” režim kako bi iskusio ono što Dirt 4 stvarno nudi. Ipak, ukoliko se odlučite da ne napravite tu promenu, ova vožnja definitivno nudi dovoljno sadržaja.

Dirt 4

Najveća novina koju predstavlja Dirt 4 je opcija za generisanje staza koja je nazvana “Your Stage”. Sistem je veoma jednostavan jer se svodi na pomeranje dva slajdera: jedan služi za određivanje dužine staze, a druge za njenu kompleksnost. Nakon toga se bira doba dana i vreme i to je to. Na ovaj način može da se napravi bukvalno neograničen broj staza, ali mi ovde zameramo to što postoji samo pet lokacija u igri. Mada one predstavljaju različite terene za vožnju na kojim se vozila ponašaju drugačije, nakon određenog vremea sve staze u okviru jedne lokacije će delovati identično. Ovo je tipičan problem za proceduralno generisane mape, na kojim obično ne postoje stvari koje ih definišu, to jest razlikuju od drugih. To može biti neka stara kuća pored puta, most ili uzbudljiv tunel koje vožnju čine upečatljivijom.

Sistem je u ovom slučaju odgovarajuć, jer se reli vožnje uvek više oslanjaju na intuiciju i pravovremenu reakciju vozača, a ne na njihovo poznavanje staza. Na ovaj način, uz generator staza, vozači će uvek imati novi izazov.

Dirt 4

Još jedna veliki napredak može se videti u singlplejer karijeri. Ovde igrači mogu da poboljšavaju sve od automobila pa do pomoćnih objakata čime će moći detaljno da šminkaju svoj tim. Doduše, Codemasters je možda mogao da ubaci malo više sadržaja i podešavanja za sam izgled vozila, ali će i to verovatno biti dovoljno kreativnijim gejmerima.

U okviru karijere se nalaze i World Rally Cross mod zasnovan na pravom šampionatu, Landrush u kojem se voze bagiji, a tu je Academy gde igrači mogu vežbati svoje umeće. Uz sve to, na raspolaganju su i top liste, multiplejer, a jedino je kooperativni režim ovog puta izostavljen. Ovakva lepeza različitih režima igre najbolje objašnjava da Dirt 4 nudi dosta toga i da neće uspeti brzo da dosadi igračima.

Dirt 4

Dirt serijal sada definitivno deluje najautentičnije. Razvojni tim posvetio je dužnu pažnju grafičkoj prezentaciji što se najbolje vidi u pogledu specijalnih efekata. Posvećenost detaljima još je izraženija kada se pojačaju zvučnici i začuje motor vozila na ekranu.

Dirt 4 je odlična vožnja koja je uspela da učini nemoguće: da udovolji zahtevima obe vrste igrača. Sa raznovrsnim modovima i neograničenim brojem staza, ovaj naslov sigurno neće brzo dosaditi.

Ukratko

Dirt 4

Dirt Rally je predstavljao pravi melem za naše kontrolere i volane, nakon što je Codemasters pre toga uspeo da nas uspava arkadnim prethodnicima. Prava reli simulacija koju smo predugo čekali ovih dana dobila je naslednika kakvog zaslužuje. D
8.5
Ne propuštati!
Izvođenje
8.5
10
Vizuelne karakteristike
8.4
10
Zvuk
8.9
10
8.8
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!