Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Mass Effect Andromeda

Nekonzistentnost je reč koja najbolje može da opiše Mass Effect serijal, što se najlakše zaključuje kada pokuša da se ukratko zaokruži popularna trilogija. Od solidne ali nedovoljno ispeglane prve igre, preko odličnog nastavka i katastrofalne završnice, verovatno i nečudi što je Bioware odlučio da krene ispočetka. Međutim, samo nekoliko dana pre premijere Andromede već nam se učinilo da ni ovog puta situacija neće biti drugačija – ali da li je ovaj naslov ipak dovoljno zanimljiv da nas zadrži?

Andromeda, kao svež početak, deluje zanimljivo. Umesto Sheparda ovog puta igrači vode Rydera, umesto Normandije lete u Tempestu, a Nexus je baza koja menja Citadelu. Na početku, igrač opet ima izbor između muškog ili ženskog glavnog junaka po imenu Ryder koji ovog puta nisu vojni komandant kao Shepard, već izviđači koji istražuju svemir. Glavni cilj je potraga za novim domom, planetom koja će moći da se naseli, ali te planove komplikuje nova rasa koja se otkriva već na samom početku igre.

Mass Effect Andromeda

Priča je zanimljiva, ali nam se čini da potencijal Mass Effect univerzuma nije iskorišćen u potpunosti. Andromeda je naime predstavila tek dve nove rase, a radnja iako drugačija nego ranije poseduje previše predvidljivih situacija. Treba spomenuti i to da je uticaj igrača na razvoj je još manji nego ranije što takođe kvari utisak. Povrh svega toga sporedni likovi nisu ni izbliza zanimljivi kao oni u prethodnim igrama i deluju bezlično. Obzirom da se zna da je na naslovu radio ogroman razvojni tim, sa još većim budžetom, ovako nešto je razočaravajuće.

Ipak, jednom kada se preuzme kontrola nad glavnim junakom ili junakinjom igra postaje neuporedivo zanimljivija. Izvođenje i ovog puta predstavlja zanimljivu mešavinu pucačke i RPG igre, a sve je predstavljeno pogledom iz trećeg lica. Tokom priče posećuju se brojne planete pa se akcija odvija na različitim terenima i okruženju koje često pružaju dovoljno zanimljivog sadržaja.

Mass Effect Andromeda

Akcija je takođe atraktivna, ali ovde možemo da zamerimo to što su se autori potpuno odrekli funkcije kontrolisanja saboraca. Naime, sada su na raspolaganju samo dve komande, a njihova korisnost je tolika da verujemo da će igrači potpuno zaboraviti na ovu opciju.

Bioware je uspeo da razvije odličan RPG sistem pa će igrači moći da naprave likove koji potpuno odgovaraju njihovom stilu igre. Postoji veliki broj opcija koje mogu da se odaberu, a tu je i krafting sistem koji će poslužiti za pravljenje najbolje opreme. Baš kao i u prethodnicima i ovde će kraftovanje poslužiti kao izgovor za ponavljanje najdosadnijih delova igre kao što su skeniranje i rudarenje. Ove radnje mogu da uzmu desetine sati kako bi se napravilo nešto valjano, ali je na kraju mnogo veće pitanje da li je to sve vredno truda jer ono nije neophodno za završetak igre.

Osim singlplejera na raspolaganju je i kooperativni mod koji se ispostavio zanimljivijim nego što smo očekivali. Ujedno je ovaj režim igre i izazovniji pa verujemo da će privući mnoge igrače da mu posvete dosta vremena.

Mass Effect Andromeda

Potpuno nasuprot očekivanjima Electronic Artsa, interesovanje za ovom igrom splasnulo je istog momenta kada je omogućeno da se Andromeda isproba pre njene premijere. Kritike koje su upućene na račun grafičke prezentacije, a koje ste možda videli, su potpuno na mestu. Igra izgleda lošije od svih aktuelnih ostvarenja, a naročito u odnosu na ono što smo očekivali od jednog visokobudžetnog ostvarenja. Modeli glavnih likova i animacija lica izraza lica je užasna, ali to nije najveći problem novog Mass Effecta. Igra je prepuna bagova koji će se često pojavljivati tokom igre. Oni podrazumevaju sve od propadanja kroz teksture, gličeva, pa čak i do preklapanja glasova junaka. Samim tim napredovanje kroz igru može biti ugroženo u manjoj ili većoj meri, a autori ni posle nekoliko objavljenih apdejta nisu uspeli da isprave one najproblematičnije. U retkim momentima Mass Effect Andromeda ipak uspeva da izgleda fantastično, ali ovakvo variranje kvaliteta nismo odavno videli.

Mass Effect Andromeda

Kada se svi ovi nedostatci uzmu u obzir, neobjašnjivo je to što nas ovo ostvarenje konstantno vuče da mu se vratimo. Andromeda po svim kriterijumima deluje kao smlaćena igra napravljena za lak profit, ali je uspela da sačuva šmek svojih prethodnika. Samim tim u igri će najviše uživati oni koji su se već našli u ulozi komandanta Sheparda, ali bi lako mogli da je preporučimo i svim drugim igračima… Čim joj cena malo padne.

Ukratko

Mass Effect Andromeda

Nekonzistentnost je reč koja najbolje može da opiše Mass Effect serijal, što se najlakše zaključuje kada pokuša da se ukratko zaokruži popularna trilogija. Od solidne ali nedovoljno ispeglane prve igre, preko odličnog nastavka i katastrofalne završni
7.6
Zanimljivo
Izvođenje
7.6
10
Vizuelne karakteristike
7.8
10
Zvuk
6.9
10
9.1
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Gejmplej
    Grafika
    Zvuk
    A mininum rating of 0 is required.
    Please give a rating.
    Thanks for submitting your rating!

    Thanks for submitting your comment!