Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

Battlefield 1

Minut i dvadeset sekundi – toliko je trebalo razvojnom timu DICE da ubedi igrače kako će Battlefield 1 biti najvažniji FPS naslov ove godine. Zanimljiva tematika, raznovrsnost ili jednostavno odsustvo kreativnosti najvećeg konkurenta verovatno su uticali na to da gejming javnost vrati poverenje u popularni pucački serijal koje je ostalo uzdrmano nakon eksperimenta po imenu Hardline.

Najnoviji nastavak smešten je u Prvi svetski rat, a njegova kampanja sigurno je najbolja koju je ova franšiza videla do sad. Mada je Battlefield oduvek bio fokusiran isključivo na multiplejer, poslednjih nekoliko igara imalo je u sebi singlplejer priču koja se uglavnom brzo zaboravljala. Ovog puta nije takav slučaj jer je scenario pisan tako da na najbolji način predstavi sve ono što je doneo “Veliki rat”.

Battlefield 1

Kampanja je podeljena na nekoliko kratkih priča, koje se odvijaju na različitim frontovima, ali i imaju potpuno drugačije junake. Bez da otkrijemo previše detalja, reći ćemo samo da svaka epizoda opisuje nešto drugačije, kao u najboljim ratnim filmovima.

Ono što neće uspeti da iznenadi nikog jeste to što cela singlplejer kampanja ne traje previše dugo i može da se završi za tek negde oko pet sati. Stvari se očigledno ovde neće bitnije menjati u skorije vreme, ali Battlefield 1 za to ima i odličan razlog – izgovor zvani multiplejer.

Na raspolaganju je miks do sada viđenih modova kao što su Conquest ili Rush, uz nekoliko novina kao što su Operations i War Pigeons. Operations je možda malko zanimljiviji jer deluje kao mini-kampanja koja će pored napetih okršaja objasniti i njihovu istorijsku podlogu.

Battlefield 1

Sama akcija je definitivno sporija nego ranije, ponajviše zbog drugačije vrste naoružanja, ali ne previše. U isto vreme to ne znači da su bitke na bilo koji način manje atraktivne nego ranije. Deluje kao da je napravljen dobar miks okršaja pešadije i mehanizacije, a različite vrste oružja učiniće da svaki igrač nađe neko koje mu najbolje leži.

Izbor početnih mapa je takođe dobar i sve imaju raznovrsnu konfiguraciju koja podržava različite načine igre. Naravno, neizbežno je to da sve imaju po neku kampersku lokaciju ili po neku kritičnu tačku tj. bottle-neck, ali stvari nisu tako alarmantne kao u slučaju Metroa iz Battlefielda 3. Svaka mapa u sebi krije i jedno gigantsko vozilo, poput voza ili cepelina koji služe da izbalansiraju meč koji je suviše jednostran. U zavisnosti od igre tima, njihov uticaj pak često nije preterano značajan, pa više deluju kao atrakcija nego neki sumanuti catch-up logic.

Battlefield 1

DICE je još jednom uspeo da pomeri sve dosadašnje granice i na vizuelnom planu. Unapređeni endžin ne samo da je detaljniji i lepši nego ranije već donosi i destruktivnije okruženje, što je ono po čemu je sad Battlefield prepoznatljiv. Mada smo tokom našeg testa naišli na nekoliko bagova, nisu nam previše zasmetali pri igri. Situacija je bolja u odnosu na betu i po pitanju rada servera koji su tokom testa bili često nedostupni. Kako će najveći broj igrača ostati prikovan uz multiplejer, vredi pohvaliti to što se razvojni tim potrudio da sve radi što stabilnije već od prvog dana. I zvučna podloga igre brižno je pripremljena. Počev od odlične glume u singlplejer misijama, preko fantastičnih muzičkih kompozicija, pa sve do zvučnih efekata koji će lediti krv u žilama.

Retko kada su igrači želeli da jedan naslov ispuni sve njihove želje kao što je to bilo u slučaju Battlefield 1. Mada je DICE rizikovao dosta odabirom Prvog svetskog rata kao glavne teme nove igre u serijalu, njihov izbor doneo je fantastično ostvarenje koje će se sigurno igrati još dugo vremena – pogotovo ukoliko najnoviji nastavak bude imao onu podršku u narednim godinama koju je uživao Battlefield 4.

Ukratko

Battlefield 1

Minut i dvadeset sekundi - toliko je trebalo razvojnom timu DICE da ubedi igrače kako će Battlefield 1 biti najvažniji FPS naslov ove godine. Zanimljiva tematika, raznovrsnost ili jednostavno odsustvo kreativnosti najvećeg konkurenta verovatno su uti
9.2
Ne propuštati!
Izvođenje
9.2
10
Vizuelne karakteristike
9.3
10
Zvuk
9.4
10
9.1
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!