Close

Login

Close

Register

Close

Lost Password

VideoGame Arena VGA logo

The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition

Odmah da razjasnimo jednu stvar: ukoliko niste do sad igrali Skyrim, odmah batalite čitanje ovog teksta i bacite se na igru. Sa druge strane, pod uslovom da ste ranije imali prilike da utonete u svet Tamriela, ovaj tekst objasniće vam kakve izmene donosi remasterizovano Special Edition izdanje.

Peti Elder Scrolls, najčešće oslovljan samo sa Skyrim, jedno je od najboljih RPG ostvarenja koje je 2011. godine osvojilo brojne GOTY nagrade. Bethesda Softworks odlučila je da proslavi peti rođendan ovog legendarnog naslova sa remasterizovanim izdanjem koja donosi grafička unapređenja, sav naknadno izdat sadržaj (koji se posebno naplaćivao), kao i podršku za modove na konzolama.

Elder Scrolls Skyrim Special Edition

Mada je PC verzija igre i dan danas popularna za modifikacije, one nikad nisu uspeli da stignu do sad na konzole, pa Special Edition predstavlja značajnu prekratnicu. Doduše nije sve idealno: njihov broj je znatno manji nego na PC platformi što vodi do ograničenog izbora. Takođe, Sony je odlučio da sankcioniše dobar deo onih koji se mogu videti na Xbox One, pa zbog toga PlayStation 4 ima gotvo duplo manje modova. Imajući to u vidu, treba ipak naglasiti da se u izboru nalazi dosta toga interesantnog što će sigurno značajno produžiti igranje Skyrima.

Samo izvođenje ostalo je gotovo identično kao i ranije i to definitivno nije loša stvar. Uvedena je opcija za quick save, što olakšava igranje, ali osim toga sve funkcioniše kao i pre. Ovaj naslov nije pokazao znake starenja u ovom segmentu, pa ukoliko tražite odlično RPG ostvarenje, Skyrim je pravi izbor.

Elder Scrolls Skyrim Special Edition

Ono pak gde ova igra itekako sugeriše da je period od pet godina dugačak je grafički endžin. Šminkanje, bolje teksture i visoke rezolucije, nikog neće ubediti da ova igra danas izgleda aktuelno. Verzija za PC dobila je neka impresivnija grafička poboljšanja, koja razvojni studio Bethesda očigledno nije želeo da primeni u remasterizovanom izdanju.

Ono što je još pogubnije je činjenica da Skyrim i dalje poseduje brojne bagove, a frejmrejt u intenzivnijim bitkama opada. Mada su ovo nedostatci na koje smo navikli kod novijih igara, nismo baš oduševljeni što za pet godina makar to nije ispravljeno. Slično se može reći i za zvuk koji kao da nije dobro podešen, jer su neki semplovi glasniji od drugih, što kvari utisak (lošu glumu nećemo komentarisati). Srećom, učitavanja su sad brža nego ranije ili u potpunosti uklonjena, pa će bar igra delovati tečnije nego pre.

Elder Scrolls Skyrim Special Edition

Bez obzira na sve, kada se gleda samo osnovno izvođenje ovog naslova, Skyrim i posle pet godina predstavlja odlično RPG ostvarenje i moramo ga preporučiti svima koji ga još nisu odigrali. Ukoliko ste pak ljubitelj igre, kupovina Special Edition izdanja možda ima smisla tek kad joj malo padne cena.

Ukratko

The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition

Odmah da razjasnimo jednu stvar: ukoliko niste do sad igrali Skyrim, odmah batalite čitanje ovog teksta i bacite se na igru. Sa druge strane, pod uslovom da ste ranije imali prilike da utonete u svet Tamriela, ovaj tekst objasniće vam kakve izmene do
8.1
Ne propuštati!
Izvođenje
8.1
10
Vizuelne karakteristike
9.3
10
Zvuk
7.9
10
7.5
10

Podelite ovaj tekst:

Pročitajte i:

0

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Gejmplej
  Grafika
  Zvuk
  A mininum rating of 0 is required.
  Please give a rating.
  Thanks for submitting your rating!

  Thanks for submitting your comment!